FTIC‎

Food Technology Information Center

דף־הביתבקרת מזיקים למזון ולרכושהדברה באמצעות שינויי טמפרטורה ← חיטוי תרמי של תמרים

חיטוי תרמי של תמרים

תמרים המובאים לבית האריזה לאחר הגדיד עלולים להיות נגועים במזיקים שונים, בעיקר ממשפחת חיפושיות התסיסה (Nitidulidae) ומינים של עשי המחסן (Phycitidae). בכדי להימנע מהתפתחות המזיקים בתמרים יש לחטא את התמרים עם הבאתם אל בתי האריזה. השיטה המקובלת בישראל עד לשנת 2010 לניקוי התמרים מחרקים (הוצאתם מהתמר) והדברתם בבתי האריזה התבצעה ע"י איוד במתיל ברומיד. מכיוון שמדינת ישראל חתמה על אמנת מונטריאול, במטרה לשמור על הסביבה מפני תהליכי התחממות גלובליים ומניעה של הרס שכבת האוזון, הוחלט, על הפסקת השימוש במתיל ברומיד בתמרים. אף.טי.איי.סי. פעלה לפיתוח ויישום של טכנולוגיה חלופית להדברת מזיקי תמרים בישראל באמצעות חום.

חממת חיטוי

תעלת חיטויי בחממה בה האוויר החם זורם משמאל לימין באמצעות מפוח יניקה.

טכנולוגיית החיטוי התרמי של התמרים יושמה לראשונה על הזן מג'הול במסגרת פרוייקט דו־לאומי ישראל–ארה"ב (USISTF Project No. 421-0064-03). תמרים מהזן מג'הול המאוחסנים במגשי מג'הול (3 ק"ג/מגש) נחשפו לחיטוי במתקן שעבר שינויים לשיפור מערכת פיזור האוויר החם ע"י אטום תוך ניצול אנרגיית השמש. בכל מתקן נבנו תעלות חיטוי המאפשרות את הזרמת האוויר החם באופן אחיד לכל התמרים. כמות התמרים מוגבלת לשלושה טון לתעלה. זמן חשיפת התמרים לחום נקבע על 3 שעות בטמפרטורה של 50 מ"צ.

זן המג'הול הינו הזן המוביל אשר נוטל יותר ממחצית מנתח השוק הישראלי אשר עבורו פותחה ומיושמת טכנולוגיית החיטוי התרמי לראשונה. לאחר הצלחת יישום טכנולוגייה זו, הותאמה גם לחיטוי זני התמרים המשניים והם: דקל־נור (גם על סנסנים), חלאוי, חדראוי, דרי, זהידי ואמרי.

גרף 3 שעות

השתנות הטמפרטורה במהלך טיפול בחום של 3 טון תמרים מהזן חלאווי.

הרחבת השיטה לזנים נוספים בוצעה במסגרת הפרויקט "פיתוח טכנולוגי לחיטוי תרמי של זני התמרים השונים בבתי האריזה כתחליף לשימוש במתיל ברומיד" מס' מחקר: 7-605 שמומן ע" המשרד להגנת הסביבה. נהלי העבודה המקובלים בבתי האריזה ומיושמים על תמרי המג'הול נבחנו והותאמו לזני התמרים המשניים. חיטוי תמרים מהזנים המשניים מתבצע כאשר התמרים משונעים בארגזי מפעל (12 ק"ג). לכן כמות התמרים הוגבלה ל־ 13 קומות של ארגזי מפעל למשטח וארבעה משטחים לתעלת חיטוי, סה"כ כ־ 3,120 ק"ג לתעלה. נמצא כי נדרשת מהירות אוויר מעל 1.4 מ'/שנייה המאפשר קצב עליית טמפרטורה הנדרש ליישום החיטוי התרמי של 50 מ"צ למשך שלוש שעות מתחילת החיטוי.

תמונת חרקים מחוץ לתמר

זחלים מתים של חיפושיות התסיסה לאחר חיטוי בחום שיצאו מתמרים משני משטחים.

בכל נקודות הדיגום בהן נשמר קצב עליית טמפרטורה בטווח שבין שעה לשלוש שעות, החיטוי היה מוצלח והמזיקים הודברו. נרשמה יעילות גבוהה מאוד של יציאה מהתמר ותמותה מחוץ לפרי של המזיקים באופן דומה לפעילותו של המתיל ברומיד.

נמצא כי החשיפה לחום של כל זני התמרים, איננה פוגעת באיכותם. לא נרשמו שינוים בצבע ובטעם הפרי. תהליך החיטוי התרמי הינו תהליך המשתלב בתהליך הייבוש המקובל בבתי האריזה ולכן הירידה שנרשמה באחוז הרטיבות בתמרים של עד 2% רטיבות של התמרים לא השפיעה. בנקודות הדיגום בהן מהירות זרימת האוויר הייתה נמוכה מ־ 1.4 מ'/שנייה לא נקטלו כל המזיקים. טכנולוגיית החיטוי התרמי נמצאה יעילה בהדברת החרקים המזיקים וקטילתם, שומרת על איכות הפרי, ידידותית לסביבה ובעלת עלויות כלכליות סבירות המהווה תחליף מלא והולם לשימוש במתיל ברומיד.

צבע סנסנים

סנסנים שטופלו ב־ 50 מ"צ ואוחסנו למשך שבוע ב־ 4 מ"צ. ימין – 3 שעות חשיפה. שמאל – 6 שעות חשיפה.